Google предоставя на бизнеса възможност да прегледа каква информация е събрал автоматизираният асистент на компанията относно техните търговски обекти. Преди няколко месеца Google започна да тества функция позволяваща на собствениците на фирми да преглеждат автоматичните промени, които системата на Google прави в профилите им (Google Business Profile), и да ги отменят. Тази функция се нарича „Събрана информация“ (Collected info) и Google току-що обяви, че тя вече е официално достъпна.
Google съобщи в X: „Вече можете да преглеждате подробностите, потвърдени от автоматизирания асистент на Google, директно в таблото за управление на вашия бизнес профил. Отидете на раздела „Събрана информация“ (Collected info), за да видите какви данни са събрани и да изтриете евентуални остарели подробности.“
Ето как изглежда това.
Тук е представена екранна снимка на новия раздел „Събрана информация“ в интерфейса за управление на Google Business Profile чрез търсачката на Google:

Там пише: „Тази информация е събрана по време на телефонни разговори или чат комуникация с Вашия бизнес. Тя се използва за свързване на бизнеса Ви с клиенти, които търсят услуги като Вашите.“
След това можете да изтриете информацията, ако тя е неточна.
Прегледайте информацията, събрана от Google
Важно: Тази функция понастоящем е достъпна за определени региони, езици и бизнес категории и може да не е налична за всички потребители.
За да потвърди данните за бизнеса Ви, да поддържа профила Ви актуален и да Ви направи видими за клиенти, търсещи фирми като Вашата, Google може понякога да се свърже с Вас чрез автоматизирани съобщения (по телефон, SMS или WhatsApp) на потвърдения телефонен номер в профила Ви.
Всяка информация, която предоставите в отговор на тези съобщения, може да бъде използвана за актуализиране на профила Ви.
За да прегледате и управлявате тази събрана информация:
- Отидете в бизнес профила си.
- Изберете „Редактиране на профила“, а след това – „Събрана информация“.
- Прегледайте информацията, за да потвърдите точността й. Можете също така да видите източника на тази информация и датата, на която е събрана. Информацията се показва на езика, на който е била предоставена първоначално.
- Ако искате да премахнете дадена информация, изберете „Изтриване“, а след това отново „Изтриване“. Съвет: Изтриването на събрана информация я премахва от записите на Google, но не променя другите данни, които вече са налични във вашия бизнес профил.
Защо това е важно? Google често актуализира автоматично данните за бизнеса, но в някои случаи автоматизираните системи могат да допуснат грешка. Добре е, че Google предоставя на собствениците на бизнес възможност да премахват невярната информация.
Този нов раздел за събрана информация би трябвало да улесни премахването на неточни данни за профилите в Google Business.

