Знаеш, че рекламата във Facebook е един от най-добрите начини за генериране на трафик и продажби към нашия бизнес. Това важи и за хазартния сектор, въпреки че в него е забранено да се рекламира дейността на фирмите.

Но преди да продължим, нека видим какво е „хазарт“ според Закона за хазарта на Република България.

Хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът!

Закон за хазарта

Важно е споменем, че у нас рекламата на хазарт и всички негови присъщи – е строго забранена. Нека отново цитираме Закона за хазарта.

Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра.

Закон за хазарта

Дори и да имаш афилиейт сайт за футболни прогнози (например), нямаш право да подканваш своите потребители да се регистрират в съответните букмейкърски къщи и да залагат парични средства.

Разбира се, какво значи „пряка“ и как точно да тълкуваме тези изречения остава загадка и точно въпрос на интерпретация.

Въпреки изброеното горе, много вероятно, ако си част от този сектор, да опитваш да развиваш своя бизнес в дигиталното пространство. Най-познатите канали за генериране на продажби и трафик, разбира се, са Facebook Ads, Google Ads & SEO.

Както вече споменах, „пряката“ реклама на хазартни игри е забранена! Но какво можеш да рекламираш, ако все пак си част от този тип бизнес? Според Държавната комисия по хазарта, се допуска обявяването на:

 1. наименованията на игрите;
 2. регистрираната търговска марка на организатора;
 3. резултатите от игрите и спечелените печалби;
 4. тегленията на тиражите.

Наличието на маркетинг стратегия и бюджет за този тип бизнес също е от съществена важност, тъй като конкуренцията в този сектор е ожесточена. Както вече споделих малко по-горе, Facebook Ads е един от основните ни инструменти и източници на трафик.

Разбира се, Facebook също гледа хазартните игри по особен начин и пускането на реклами в тяхната платформа изисква изпълняване на допълнителни действия. С други думи, ако имаш хазартен бизнес и искаш да споделяш на аудиторията си какви печалби раздаваш за даден период, е нужно да минеш така наречената real money gaming процедура на Фейсбук, за да продължаваш да го правиш регулярно.

Но как да преминеш през тази процедура и да продължиш да пускаш реклами на своето казино или игрална зала?

Първото нещо, което ще забележиш е, че рекламите ти не се одобряват автоматично и препратката на съпорта на Фейсбук ще бъде: „Обърнете внимание на Advertising policy“. Това е един от най-честите им отговори.

Второто нещо, което след това трябва да направиш е да стартираш кандидатстването по процедурата за real money gaming, за да продължиш да обявяваш гореспоменатите допускания от Закона.

На 03 юни се проведоха ежегодните “Национални награди за мода, стил и бизнес” в град Варна. Официалната церемония се организира от известния дизайнер Красимир Недялков, който е подгравял събития на Пако Рабан и други големи световни модни къщи. Събитието се провежда за 27-ма поредна година.

На тазгодишните награди присъстваха много популярни личности, представители на шоубизнеса, модните среди и видни бизнесмени. По време на събитието се разигра и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат предоставени за благотворителна кауза.

През 2021 година нашата агенция беше наградена в категория “PR агенция”. Един от съоснователите ни Стелиян Стоянов получи приз в категория “PR на годината”.

Специални благодарности за всички наши партньори и клиенти, които вече над 3 години се доверяват на агенцията. Стараем се да предлагаме изключително качество на услуги като: Facebook маркетинг, Google Ads, изработка на сайтове, оптимизация на сайтове за търсещи машини, графичен дизайн и много други.

За доброто настроение на гостите се погрижиха водещите Елза Парини и Михаил Камбуров – DJ Michael. Сред победителите в различните категории се наредиха Мис Варна 2020 Цветелина Маркова, топ моделът Анджела Ташева, VIP Fashion Group, Мира Матеева, Кирил Аспарухов, шоумените от ТУТУРУТКА, Яненка Люцканова, Светла Димитрова, студио Боксеров, Светлозар Христов – Заро, Светослав Стойчев и други.

Трите сайта, които са част от медийната група на агенцията също получиха признание – Sevastopol.bg в категория “Новинарски сайт”SportArena.bg в категория “Спортен сайт” и MarketKing.bg в категория “Бизнес медия”.

Работи ли рекламата във Facebook през 2020 г.? Все още ли си струва да опитате? Ако търсите нови начини да пласирате бизнеса си, може би сте си задавали тези въпроси и преди.

Независимо дали сте във Facebook или не, фактът е, че повече от 1,62 милиарда души са част от платформата и я използват всеки ден. Това прави Facebook отличен елемент за добавяне към маркетинговите ви планове.

След като разберете как работят рекламите във Facebook и как да ги настроите (или ние го направи вместо вас), единственото нещо, което трябва да направите, е да продължите да оценявате стратегията си. Ето 3 най-добри рекламни стратегии във Facebook за 2020 г., които все още работят.

Комбинация между Трафик и Конверсии като цели за рекламите

Едно от първите неща, които научих, когато започнах да използвам реклами във Facebook, беше, че рекламите трябва да са част от стратегия, а не самата стратегия. Ако се опитвате да продадете продукт или услуга и смятате, че публикуването на реклама ще доведе до тонове продажби, ще ви предстои грубо събуждане.

Facebook работи по определен алгоритъм и отнема време алгоритъмът да задейства магията си. Освен това продажбата на продукти и услуги на студени клиенти едва ли е добра идея. Рекламите във Facebook обаче могат да станат част от цялостната ви маркетингова стратегия. Например можете да пуснете реклама за уловен лийд на вашия сайт, който кара хората да се регистрират за вашия имейл списък. Това може да ги вкара във фуния за електронна поща, за да ги подгрее за бъдещо представяне за едно от платените ви предложения.

От друга страна, рекламите за преобразуване могат да се използват за пренасочване към хора, които са били на вашия уебсайт или списък с имейли и не са направили покупка. В резултат на това ще искате да използвате комбинация от трафик и реклами за реализация и да запазите бюджета си нисък в началото. Похарчете по-малка сума на ден, докато оставите алгоритъма на Facebook да работи, за да ви намери най-добрата цена на кликване или реализация.

Реклами с динамични формати

Когато проектирате вашата реклама във Facebook, има много различни опции, от които да изберете дали искате да споделите едно изображение и текст, множество изображения (за показване на различни продукти), видео и т.н.

Рекламното послание с динамични формати е чудесна опция, защото всъщност ще персонализира рекламата, за да достави персонализирана версия на всеки, който я види. Тази персонализирана версия ще се основава на типа реклама, на който потребителят най-вероятно ще отговори. Не забравяйте, че Facebook има много информация за своите потребители. Те знаят върху кои реклами кликват и стесняват факторите до променливата по време като тип реклама, време на деня и др.

Защо не използвате тази функция за вашите продажби по каталог, трафик и цели за преобразуване, за да се възползвате максимално от възможностите на Facebook? Facebook дори тестваха самата функция и видяха, че тя подобри резултатите с 34% като цяло.

Подобряване на мобилното изживяване и по-голяма креативност

Повечето потребители на Facebook са активни чрез мобилното приложение, което означава, че ще трябва да дадете приоритет на това как изглежда рекламата ви в мобилни устройства. Това е лесна грешна стъпка, която собствениците на бизнеса правят, тъй като вероятно проектирате и преглеждате рекламите си от лаптопа или компютъра, на който вършите по-голямата част от работата си.

Уверете се, че сте наясно с основните разлики между мобилна и настолна реклама във Facebook. Напишете описанията си и предложите текст за мобилни потребители и всъщност проверете на мобилния си телефон, за да видите как изглежда.

Що се отнася до рекламното послание, думата „креативен“ е отделно от това заглавие с причина. Помислете какво биха искали да видят потребителите, което може да ги подмами да кликнат върху рекламата ви. Дали това са смели и ярки изображения? Действителна информация за ценообразуване и отстъпки? Препоръки от предишни клиенти и партньори?

Прегледайте рекламите, които виждате на личната си страница във Facebook, и отбележете какво ви привлича към тях и ви кара да искате да кликнете. Използвайте тези данни, за да проявите креативност, когато тествате различни реклами.

Финални думи

Рекламата във Facebook няма да изчезне скоро. Имайте предвид тези рекламни стратегии на Facebook за 2020 г., ако искате да подобрите резултатите си. Ако все още не сте започнали, инвестициите за реклами във Facebook вероятно ще продължат да нарастват всяка година. Най-добре е да скочите на борда по-скоро, отколкото по-късно, за да можете да изпробвате тези стратегии и да започнете да получавате резултати.

Вече повече от месец страната ни е в извънредно положение заради световната пандемия от коронавирус, която ни е атакувала.

Много световни брандове промениха маркетинговите си комуникации, които да бъдат в крак със случващото се около нас и да не бъдат в разрез с разпоредбите на различните страни.

Компании като американския спортен гигант Nike, Министерството на Културата на Украйна, автомобилния производител Jeep и Здравния департамент на Охайо бяха само една малка част от брандовете, които започнаха да приканват потребителите да си стоят у дома, за да не се разпространи още повече заразата от Covid-19.

Ohio Department of Health – Mouse traps and ping pong balls

Стартираме с този доста интересен рекламен спот на Здравния Департамент на Охайо (Ohio Department of Health). В него виждаме как социалната дистанция работи и как чрез нашето “отдалечаване” и оставане вкъщи, можем да предпазим много други хора – близки и непознати.

Dove – Courage is beautiful

“Куражът е красив”. Това гласи заглавието на кампанията на бранда Dove, в който виждаме медицинските работници, които се борят с вируса на първа линия. Кампанията е създадена от Ogilvy Canada в категория Красота.

На всички герои от първа линия и на тези, които ги подкрепят – ние ви благодарим за вашата смелост и грижа. За да научите повече, посетете Dove.com/BeSafe.

Jeep – The Great Indoors

Австралийският департамент на Jeep пусна няколко колажа, в които провокира своите потребители да “изследват” домовете си за невероятни приключения.

Създаването на кампанията е по идея на австралийската агенция Cummins & Partners и влиза в ефир на 12 април.

Nike – Play for the World | You Can’t Stop Us

Мега гигантът в производството на спортни артикули Nike също се включиха и приканиха хората от цял свят да останат по домовете си с тази интересна кампания, която гласи – “Играй за света”, обръщайки се към всички.

Рекламният спот определено се превърна в един от любимите в нашия екип по случай битката на цял свят срещу Covid-19.

Кампанията е лансирана от маркетинг агенция Wieden + Kennedy и влезе в ефир на 08 април.

MCPU – #ArtOfQuarantine

Министерството на културата и информацията на Украйна също намира място в този наш списък. Но разбира се, нямаше как да не ги добавим, тъй като тяхната кампания привлича погледите, а изпълнението е просто страхотно.

По време на настоящата пандемия от коронавирус, много хора все още пренебрегват основните правила за карантина и лична сигурност. Можем да кажем, че способността да се запази карантината – е вид изкуство. Ето как дойде идеята за кампания „Изкуство на карантина“, стартирана съвместно с Министерството на културата и информационната политика на Украйна. Класическите произведения на изкуството придобиват нов облик и учат как да спрем разпространението на COVID-19 и да бъдем в безопасност. Като част от глобалната кампания #FlattenTheCurve, MCPU се стреми да спре разпространението на болестта и споделят това послание към максималния брой хора по целия свят.

А ти имаш ли любим рекламен спот свързан със световната пандемия? Ще се радваме да споделиш с нас в коментарите!

Случвало ли ви се е да се свържете с Facebook относно проблем, който имате? Сигурен съм, че докато правите маркетинг в социалните мрежи – поне един път ви се е случвало да възникне проблем. Като може би имате въпрос относно рекламите и сигурността. Или може би сте родител, който се опитва да коригира настройките в акаунта на вашето дете. Или може би профилът ви е деактивиран без видима причина и се нуждаете от помощ за връщането му.

В тези случаи със сигурност би било полезно да имате списък с формуляри за контакт, за да получите помощ от Facebook. Ами … затова написах в този пост!

Това е върховно ръководство за свързване и получаване на съпорт от Facebook!

Как да се свържете с Facebook и да получите помощ, когато имате нужда?

Повечето социални мрежи имат няколко форми за контакт, за да могат потребителите да съобщават за проблеми. Facebook, от друга страна, има над 100 формуляра за контакт за почти всеки проблем, който бихте могли да срещнете, докато използвате социалната мрежа.

Организирах връзките по категории и включих описание или упътване за всеки формуляр (някои формуляри са изброени повече от веднъж, ако се вписват в повече от една категория).

Достъпност

 • Access Restricted (Bad IP)Опитвате се да получите достъп до Facebook от IP (Интернет протокол) адрес, който е свързан с неправилно конфигуриран ISP (Интернет доставчик) или злоупотреби. Ако смятате, че това е грешка, моля, кажете на Facebook.
 • Accessibility for People with DisabilitiesТози формуляр е посветен на въпроси, специфични за достъпността и помощните технологии.
 • Account Disabled – IneligibleИзпратете този формуляр само ако акаунтът ви е деактивиран заради нарушаване на декларацията за права и отговорности на Facebook. Ако не можете да получите достъп до профила си по друга причина, моля, върнете се в Помощния център, за да намерите подходящия канал за контакт.
 • Facebook Ads API Standard Access ApplicationАко приложението ви вече е одобрено за основен достъп до API на рекламите, можете да използвате този формуляр, за да кандидатствате за стандартен достъп.
 • Personal Data RequestsКак да получите своите лични данни, ако имате акаунт и нямате достъп до него.

Акаунти

 • Account Disabled – IneligibleИзпратете този формуляр само ако акаунтът ви е деактивиран заради нарушаване на декларацията за права и отговорности на Facebook. Ако не можете да получите достъп до профила си по друга причина, моля, върнете се в Помощния център, за да намерите подходящия канал за контакт.
 • Account Disabled – Multiple AccountsАко в момента сте влезли в акаунта на друг човек във Facebook, моля, излезте от него и след това се върнете към този формуляр, като използвате бутона за връщане на браузъра си.
 • Account Disabled – UnderageFacebook изисква всички членове да са на поне 13 години. Моля, предоставете следната информация, за да може Facebook да потвърди вашата възраст.
 • Report an Impostor AccountАко някой е създал акаунт във Facebook, който се преструва, че сте вие или някой, когото познавате, моля, използвайте този формуляр, за да подадете отчет.

Реклами

 • Ads Pending ReviewПомощен формуляр за изчакващи реклами в продължение на повече от 24 часа.
 • Ads Billing InquiryПомощ за конкретни такси, управление на реклами, използване на ваучери и методи на плащане.

Деца

 • Child Data RequestПолучаване на информация за акаунта на дете преди изтриването му.
 • Report an Underage ChildАко смятате, че има дете на възраст под 13 години, използващо Facebook, моля, използвайте този формуляр, за да подадете отчет.

Авторски права и запазени марки

 • Copyright Report FormИзползвайте този формуляр, за да докладвате за съдържание, което смятате, че нарушава търговска марка или нарушава вашите авторски права.
 • Trademark Complaint Inquiry FormИзползвайте този формуляр, ако съдържанието ви е премахнато поради оплакване на нарушение на търговска марка и смятате, че това съдържание не би трябвало да бъде премахнато.
 • Trademark Report FormИзползвайте този формуляр, за да съобщавате за съдържание, което смятате, че нарушава вашата търговска марка.

Данни

 • Child Data RequestПолучаване на информация за акаунта на дете преди изтриването му.
 • Data Use Policy QuestionsТози формуляр е само за въпроси или разяснения, свързани с политиката на данни на Facebook (известна също като Политика за поверителност) или споразумението на Facebook с TRUSTe.
 • Personal Data RequestsКак да си получите личните данни, ако имате акаунт, ако нямате или нямате достъп до него.

Имейли

 • Didn’t Receive Confirmation EmailМоля, попълнете този формуляр, ако имате проблеми с потвърждаването на вашия Facebook акаунт. Не забравяйте да опишете нещата точно така, както се появяват в акаунта ви.
 • Email Address Already in UseАко вече има акаунт във Facebook, свързан с вашия имейл адрес, и не притежавате този акаунт, моля, използвайте този формуляр, за да ни уведомите.

Обратна връзка

Инстаграм

 • Report a Photo or Video for a Violation of Your Privacy Rights on InstagramТози формуляр е запазен, за да могат хората да съобщават за потенциални нарушения на техните права на поверителност относно изображения в Instagram.
 • Instagram Requiring Login Every TimeАко Instagram ви изхвърля всеки път, когато излизате от приложението, моля, попълнете информацията по-долу.

Вход

 • Report a Login IssueАко имате проблеми с влизането или с паролата си, сте попаднали на правилното място. Моля, използвайте този формуляр, за да ни кажете за проблема, който срещате.
 • Security Checks Preventing LoginАко имате проблеми с влизането в акаунта си поради проверки за сигурност, сте попаднали на правилното място. Моля, използвайте този формуляр, за да ни кажете за проблема, който срещате.

Потребителско име

 • Changing Your Language-Specific NameПредоставете информация, така че Facebook да потвърди, че вашето специфично за езика име е вашето автентично име.
 • My Name Wasn’t AcceptedАко не сте успели да се регистрирате за Facebook с вашето автентично име, моля, попълнете формата по-долу, така че съпорта на Facebook да ви помогне да настроите името си.
 • Verify Your NameПоддръжката на Facebook временно спря вашия акаунт, защото установи, че вашият Timeline не показва автентичното ви име? Моля, предоставете следната информация, за да може поддръжката да потвърди вашето автентично име и да актуализира акаунта ви.

фейсбук страници

Страници

 • Page Admin Security CheckАко не сте успели да завършите онлайн проверката за сигурност на Facebook, можете да потвърдите, че това е вашият акаунт, като изпратите на Facebook копие от вашата лична карта.
 • Request for Community-Created Page ReviewАко смятате, че вашата страница е неправилно категоризирана като създадена от общността страница, Facebook ще се радва да преразгледа решението. Моля, обърнете внимание, че самата страница не се е променила. Той все още е във Facebook и феновете все още могат да си взаимодействат с него, както винаги.
 • Your Feedback about Pages InsightsУведомете Facebook какво могат да направят, за да подобрят вашето преживяване с Pages Insights.

Начини на плащане и плащания

Снимки и видеа

 • Privacy Rights – Photo Removal RequestТози канал е запазен за хората да съобщават за потенциални нарушения на техните права на поверителност относно изображения във Facebook.
 • Privacy Rights – Video Removal RequestТози канал е запазен за хората да съобщават за потенциални нарушения на техните права на поверителност относно видео клипове във Facebook.

Някои форми за контакт имат множество опции. В зависимост от избраната от вас опция ще ви бъде показан действителният формуляр или пренасочен към свързани форми за контакт или допълнителна информация.

Посъветвайте се с официалната общност на Помощния център на Facebook

Друг начин да получите помощ при проблеми с Facebook е да се свържете с други потребители във форума на общността на Facebook.

Можете да разглеждате въпроси по теми или да използвате полето за търсене в горната част на страницата.

фейсбук съпорт

Финални думи

Когато имате проблем, предлагам да запазите този списък, за да го разрешите и да ви бъде под ръка.

Ако изпратите съответния формуляр за контакт във Facebook, попитайте официалната общност на Помощния център и започнете дискусия в съответната официална публикация на страницата, вероятно ще получите необходимата подкрепа.

Не забравяйте също да включите ресурси извън Facebook, като например потребителски групи в други мрежи и хора, които познавате.

Какво правите, когато имате проблем във Facebook? Моля, споделете в коментарите!

Над 6400лв. се събраха на благотворителния Коледен турнир по мини футбол “ЗАЕДНО ЗА ВАНКО” състоял се на 21 и 22 декемви в общински спортен комплекс “Аспарухово”.

Два дни, 36 мача, 36 отбора от четири различни града, 168 отбелязани гола и още много емоции съпътстваха това събитие. Шампион на турнира стана отбора на MFC CSKA, който победи с 4-3 във финалната среща МФК Аномалиас.
За най-добър вратар на турнира бе избран Христо Жеков (МФК ЦСКА), най-добър защитник Даниел Асад (МФК Аномалиас), най-полезен играч Мустафа Мустафа – Муси (МФК Аномалиас), а приза за голмайстор получи Роберто Марков (МФК ЦСКА) за отбелязани 10 гола, като 3 от тях във финалната среща.

Включиха се футболистите на ПФК “Черно море” Варна – Петър Вуцов и Иван Дюлгеров, тийм мениджърът на ПФК “Лудогорец” Николай Кирчев, както и известните рапъри от “Бандата на ръба”.

Благодарим на всички хора, които се включиха в турнира по един или друг начин. Специални благодарности към г-н Ивайло Маринов (кмет на район Аспарухово), домакините от ОСК Аспарухово г-н Веселин Василев и г-жа Красемера Мутафчиева, към целият екип на БАМФ Варна начело с Антон Пенчев, Полина Щерева, Красимир Николов, Илиян Илиев и Петър Сидеров. Благодарим на Иван Велчев и ПФК ЦСКА София за подкрепата и изпратената юбилейна тениска подписана от футболистите. Сърдечно благодарим също на Кристиян Ганчев и Юмер Юлианов за съдействието, както и на Стелиян Стоянов и екипа на PRFirm.

БЛАГОДАРИМ И ВИ ПОЖЕЛАВАМЕ ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

На 21 и 22 декември (събота и неделя) 2019 година ще се проведе Благотворителен Коледен турнир по мини футбол “Заедно за Ванко”. Мероприятието ще се състои между 09:00 и 17:00 часа на изкуствените игрища в квартал Аспарухово, Варна.

Форматът на турнира е 5+1, като максималния брой играчи в един отбор може да бъде до 10. Игровото време е 10 минути на полувреме. Минималната такса за участие на отбор е 100 лева.

До момента са записани 29 отбора, като се очакват още записвания.

В първият ден ще се изиграе основният кръг, а във вторият ще се изиграе финалната фаза. Според записаните отбори ще се определи и регламента на турнира.

Записването за събитието ще продължи до 19 Декември (четвъртък), а на 20 декември петък ще бъде изтеглен жребият и ще се публикува програмата на страницата във facebook – “Благотворителни събития и турнири”.

Организатори на турнира “Заедно за Ванко” са Община Варна, Район Аспарухово, маркетинг и PR агенция PRFirm и Антон Пенчев от Българска Асоциация Мини Футбол Варна.

Специални благодарности към г-н Ивайло Маринов (кмет на район Аспарухово) за съдействието и подкрепата.

Всеки, който все още иска да запише отбор, може да го направи на следния телефон – 0898 455 556.

Важно е да се разработи добре измислена стратегия за SEO, ако искаш уебсайтът ти да се показва в началото на резултатите от търсенето. За тази цел трябва да се съсредоточиш върху три важни аспекта: техническо SEO, Onpage & off-page SEO.

Техническото SEO се фокусира върху оптимизирането на HTML кода на уебсайта. Целта тук е да се улеснят Google ботовете да обхождат уеб страниците ти и да ги индексират.

От друга страна, onpage SEO-то се занимава основно със съдържанието на дадена уеб страница. Намирането на правилните ключови думи и писането на ценно съдържание е част от onpage SEO. Off-page SEO е всичко останало имащо за цел да направи твоя сайт по-авторитетен.

В тази статия ще се съсредоточа именно върху това да направим сайтовете си по-авторитетни. Преди да се потопим дълбоко в стратегиите за off-page SEO, нека погледнем по-отблизо какво точно е то.

Какво е Off-Page SEO?

Off-page SEO се фокусира върху техниките, които помагат за позиционирането на даден уебсайт в началото на резултатите от търсенето. Не може директно да прилагате тези техники на уебсайта си, както при onpage SEO и техническо SEO.

Off-page SEO се върти около изграждането на богат входящ профил от връзки и привличане на линкове от уебсайтове с висок авторитет. Основната цел на този вид SEO е да покаже на търсачките, че твоят сайт е надежден в дадената ниша.

Преди Google да въведе обновленията Panda, Penguin и Hummingbird, уебмастърите използваха някои black hat тактики, за да манипулират алгоритъма. Тези техники включват пълнене с ключови думи и „бисквитки“, link farming, блог спам и добавяне на скрити връзки.

Въпреки това Google искаше да предостави по-добро преживяване за своите потребители. Така че в последващите актуализации те се фокусираха върху санкционирането на уебсайтове, които използват подобни черни тактики.

В крайна сметка, уебмастърите трябва да търсят white hat тактики, за да подобрят своето off-page SEO. Нека да разгледаме off-page SEO факторите, които влияят на класирането в търсачката.

Кои Off-Page SEO фактори влияят на класирането на даден сайт?

Ясно е, че ако искаш да подобриш класирането си в резултатите от търсенето, не можете да игнорирате off-page SEO. За да подобриш този аспект от SEO стратегията си, тук са факторите, върху които трябва да се съсредоточиш:

Качествени беклинкове

Когато авторитетен уебсайт слага обратно линк към уебсайта ти, това изглеждате по-надеждно и достоверно за Google. Ако имаш късмет, може да получиш естествени препратки от различни сайтове. Но това се основава само на късмет.

За да намерите качествени линкове, трябва да инвестираш известно време в намирането на блогове с висок авторитет. В идеалния случай трябва да търсиш сайтове в една и съща ниша като твоята. След като намериш съответните сайтове, им дай идеи за съдържание за гост-публикации.

Вместо да публикуваш няколко пъти за един уебсайт, опитай се да пишеш за различни блогове. Това ще ти помогне да достигнеш до по-широка аудитория.

Освен това, може да получиш качествени препратки чрез ревюта, препоръки, инфографики, подкасти и социални медии.

Качествено съдържание

Създаването на съдържание обикновено се разглежда като част от onpage SEO. Въпреки това, това е фактор, който влияе и върху off-page SEO. Без задълбочено или ценно съдържание, няма да можеш да ангажираш аудиторията си.

Когато публикуваш качествено съдържание, е по-вероятно други да го споделят. То дори може да ти донесе естествени препратки.

Когато създаваш съдържание, не се придържай само към публикациите в блога. Изследвай други форми на съдържание, като често задавани въпроси, видеоклипове, инфографики, изображения и подкасти. Чрез тази стратегия може да печелиш по-качествени препратки от уебсайтове с висок авторитет в твоята ниша (и не само).

Релевантност

Както вече споменах, не всички връзки са ценни за твоя уебсайт. Търсачките анализират доколко уместна е обратната връзка или вътрешната връзка към определена уеб страница.

Penguin ъпдейта на Google показа ясно, че те ще санкционират уебсайтове, които използват манипулативни препратки. Вместо това трябва да получиш качествени връзки от съответните уебсайтове в твоята ниша.

Co-Citation & Co-Occurrence

Co-citation и co-occurence са решаващи фактори за off-page SEO. Когато два различни източника споменават един и същ уебсайт или бранд, той се нарича Co-citation.

Co-occurence се отнася до близостта, присъствието и честотата на съответните ключови думи от различни уебсайтове. Co-ocurrence включва ключови думи, които са сходни и подходящи, но може да не съвпадат точно.

Казано по-просто, co-occurence се фокусира върху наличието на подобно съдържание на различни уебсайтове. От друга страна, то разглежда как са свързани различни уебсайтове.

Използвайки комбинация от тези две стратегии, може да създадеш богат профил от обратни връзки към себе си. Тези стратегии могат да ти помогнат да изградиш своята марка, като увеличиш доверието и ангажираността си.

Линк профил

Повечето санкции, които Google дава на уебсайтовете се основават на техните линк профили. Ако линкваш към спам сайт, може да поставиш на карта репутацията си.

За да поддържаш линк профила си, трябва активно да търсиш добри възможности за изграждане на връзки. Преди да започнеш разбери, че не всички връзки са еднакво ценни. Някои връзки ще повлияят повече от други.

Ето факторите, които трябва имаш предвид при оценката дадена връзка:

 • Domain Authority: Уебсайтовете с по-високо DA ще ти дадат по-ценни препратки.
 • Content Relevance: Връзките към уебсайтове, които са подходящи за твоята марка, продукт или индустрия, предоставят по-голяма стойност.
 • Anchor Text: Това текстът/думата, на който е поставен линка и е подходящ за съдържанието, продукта или марката.
 • Партньорство със сайтове с добър Backlink профил: Връзките от уебсайтове, които имат значителен линк профил, ще ти дадат по-голяма стойност.

домейн авторитет

За да провериш DA на уебсайт, за който искаш да пишеш, може да добавиш разширение MozBar в Google Chrome. След като намериш сайтове с добър DA резултат, им дай добри идеи за съдържание, което да публикуваш при тях.

Най-добрия подход за off-page SEO

Често маркетолозите мислят, че препратките са единственият компонент, на който трябва да се съсредоточат за off-page SEO. Но само ще изстъргаш повърхността, ако си мислиш, че само те са ценни.

Трябва да създаваш уникално съдържание, което хората да споделят. Колкото и клиширано да звучи, съдържанието все още е цар. Ако създаваш съдържание, което хората искат да споделят, си спечелил половината от битката. Най-добре е да получиш качествени връзки от сайтове, които са подходящи за твоята ниша или продукт.

Освен това, трябва да инвестираш известно време в проверка на линк профила на всеки уебсайт, с който искащ да си партнираш. Бъди предпазливи към уебсайтовете, които изглеждат като спам. Намирането на уебсайтове с висок DA и с богати профили трябва да бъде твоята цел.

За най-добри резултати, off-page SEO стратегия ти трябва да бъде в синхрон с onpage SEO и техническото SEO.

Заключителни думи

Off-page SEO може да ти помогне да достигнеш до върха на резултатите от търсенето. Това е от решаващо значение, защото показва на търсачките, че даден уебсайт е надежден. Докато off-page SEO може да увеличи видимостта и ангажираността, отнема време да се възползваш от наградите. С посочените по-горе стратегии, може да укрепиш своята цялостна стратегия за оптимизиране на сайта.

Първоначално публикувано в MarketKing.bg